Keuken

Optimale zorg voor een goede maaltijd

Alle maaltijden worden dagelijks met zorg in de keuken van het woon-en zorgcentrum bereid.

De v.z.w. Woon-en zorgcentrum O.L.Vr. werkt sedert juni 1997 samen met de firma Sodexo, die instaat voor de leiding van de keuken en de naleving van de H.A.C.C.P. normen. 

Het keukenteam zorgt dat er altijd voldoende variatie is in vlees, gevogelte, vis, groenten, rauwkost en bereidingen. Ons menu staat garant voor evenwichtige, traditionele maaltijden en streekgerechten met verse producten als basisingrediënt: ‘dagelijkse kost’ vol herkenbare smaken die variëren volgens de seizoenen.

Wie op medisch advies een dieet dient te volgen, kan dit zonder extra kosten bekomen.

Uw familieleden, mantelzorgers of andere bezoekers kunnen tegen vergoeding en, indien tijdig aangevraagd, ook een maaltijd in het woonzorgcentrum krijgen.

We hechten veel belang aan gezelligheid en gastvrijheid. 

Op feestdagen, met Pasen, Kerstmis of bij andere feestelijkheden vrolijken we de tafels extra op. Een speciaal menu en aangepaste feestdecoratie maken van deze animaties een evenement waar ieder naar uitkijkt.

Qualitree… ons voedingsaanbod op maat

Het Woon-en zorgcentrum O.L.Vr. en Sodexo benaderen elke bewoner met aandacht voor zijn specifieke behoeften. Daarom werd “Qualitree” ontwikkeld, een verscheidenheid aan diensten en concepten die de levenskwaliteit van iedereen tracht te verbeteren.  Graag zetten we enkele van onze belangrijke acties op een rijtje.

Bij de bereiding van de maaltijden worden medische dieetvoorschriften uiteraard nauwgezet opgevolgd en de gerechten ernaar aangepast. Toch proberen we de beperkingen - denk bijvoorbeeld aan te strenge diëten -  in de mate van het mogelijke in te dijken en op te vangen met een gezonde, evenwichtige maaltijd. Dit draagt bij tot de preventie en behandeling van ondervoeding en de verbetering van de levens-kwaliteit.

De smaakwereld van senioren kent andere accenten dan degene die we nu terugvinden in de huidige gastronomie. Vaak gaat de smaakgewaarwording ook achteruit door allerlei invloeden zoals leeftijd en medicatie. Ons keukenteam slaagt dagelijks in een enorme uitdaging: senioren met smaak laten eten, iedere dag en bij elke maaltijd opnieuw. 

Voor personen met slik-of kauwproblemen hebben we Home Made Soft ontwikkeld: gerechten waarbij de textuur individueel kan worden aangepast naargelang de beperkingen van elke individuele bewoner. Maaltijden voor bewoners die moeite hebben met het zelf snijden van hun vlees, voor bewoners die moeite hebben met kauwen omwille van gebits- of kaakproblemen en voor bewoners die slikproblemen hebben.

Het concept Dignicare werd in het leven geroepen voor personen met dementie.

In samenwerking met Paradox, het regionaal Expertisecentrum Dementie, werd een uniek aanbod uitgewerkt dat zich niet alleen richt op voeding maar dat ook tips & tricks aanbiedt om de kwaliteit van het volledige maaltijdgebeuren te verhogen. Zo hechten we veel belang aan prikkels die de eetlust stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan herkenbare gerechten en smaken, maar ook aan aangepast eet- en drinkgerei dat de zelfstandigheid tijdens het maaltijdgebeuren verhoogt.